Zbigniew Libera

Ur. w 1959 roku w Pabianicach. Mieszka i pracuje w Warszawie. Autor obiektów, instalacji, filmów wideo, widoeinstalacji i fotografii. W latach 1978-80 studiował na Wydziale Pedagogiki Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu. W latach 1982-1983 aresztowany i osadzony w więzieniu za druk prasy podziemnej. W latach 1980-1986 związany z środowiskiem łódzkiego „Strychu” i „Kultury Zgrzytu”. Współtworzył najciekawsze środowiska i przedsięwzięcia sztuki niezależnej w Polsce, m.in. łódzką Kulturę Zrzuty, grupę muzyczną NAO i Sternenchoh, czasopismo Tango, środowisko skupione wokół Zofii Kulik i Przemysława Kwieka. Uznawany za czołowego przedstawiciela nurtu sztuki krytycznej. Jego prace w przenikliwy i przewrotny intelektualnie sposób grają ze stereotypami współczesnej kultury. Libera analizuje i krytykuje przyjęte konwencje, tradycyjne modele wychowania, porusza kwestie manipulowania rzeczywistością przez media.

[autoportret] Zbigniew Libera, Dla Sztuki, 1982-2006; dzięki uprzejmości Galerii Raster