Wilhelm Sasnal

Ur. w 1972 roku w Tarnowie. Mieszka i pracuje w Krakowie. Malarz, rysownik, autor komiksów i filmów wideo. W latach 1992-1994 studiował na Wydziale Architektury Politechniki Krakowskiej. W latach 1996-1999 studiował na Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie, na Wydziale Malarstwa, gdzie uzyskał dyplom u prof. Leszka Misiaka. W latach 1995-2001 członek i założyciel Grupy Ładnie. W 1999 roku otrzymał nagrodę Grand Prix na Biennale „Bielska Jesień”. W 2006 roku otrzymał prestiżową nagrodę Van Gogha. Sasnal chętnie operuje syntetycznym skrótem, redukuje malowane kształty do prostego, graficznego znaku. Jego malarstwo jest nowoczesne, a zarazem eleganckie i wysmakowane, przypomina dobry design. Na obrazach Sasnala pojawiają się kadry zatrzymane na płótnie jak filmowe stop-klatki, fragmenty narracji pozbawione kontekstu, które poskładane razem mogłyby stworzyć epicką opowieść o naszych czasach. Jego malarstwo jest dyskursywne, artysta czerpie z doświadczeń pop-artu, fotorealizmu, abstrakcji, minimalizmu, malarstwa gestu, a nawet surrealizmu.

fot. Patrycja Musiał