Ryszard Grzyb

Ur. w 1956 roku w Sosnowcu, mieszka i pracuje w Warszawie. Malarz, rysownik, poeta. Studiował w Państwowej Wyższej Szkole Sztuk Plastycznych we Wrocławiu, w pracowni prof. Zbigniewa Karpińskiego (1976–1979) oraz na Wydziale Malarstwa Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie (1979–1981). Dyplom obronił w pracowni prof. Rajmunda Ziemskiego. Był członkiem Gruppy, z którą wystawiał w latach 1982 – 1992. Współzałożyciel i wydawca pisma Gruppy „Oj dobrze już”. Ryszard Grzyb uważany jest za jednego z pierwszych przedstawicieli nowej ekspresji lat osiemdziesiątych. Jego prace charakteryzują się głęboką ekspresją, żywą, wysmakowaną kolorystyką z domieszką ironii i humoru. Początkowo jego prace utrzymane w stylistyce sztuki naiwnej, jednocześnie będące komentarzem otaczającej rzeczywistości i podejmujące tematykę społeczno-polityczną. Jako poeta przełożył na język wizualny cykl poetycki pt. „Zdania napowietrzne”.

fot. www.ryszardgrzyb.pl