Paulina Ołowska

Ur. w 1976 roku w Gdańsku. Mieszka i pracuje w Rabie Niżnej. Malarka, performerka, autorka kolaży, instalacji, projektów, w których łączy rzemiosło ze sztuka wysoką. W latach 1995-96 studiowała w School of the Art Institute of Chicago (SAIC). W latach 1997-2000 studiowała malarstwo i grafikę na Wydziale Malarstwa Akademii Sztuk Pięknych w Gdańsku. Stypendystka Królewskiej Akademii Sztuk Pięknych w Hadze (1988), Centro de Art Communication Visual (Arco) w Lizbonie (1998/1999), Center of Contemporary Art w Kitakyushu (1999/2000) i Rijksakademie van Beeldende Kunsten w Amsterdamie (2001/2002). W twórczości Ołowskiej widoczne jest zainteresowanie modą, muzyką; szczególnie upodobała sobie kolaż, jako przykład techniki, która pozwala w łatwy sposób łączyć, kompilować i zestawiać elementy z różnych światów. Synteza sztuk, mieszanie rzemiosła z tzw. kulturą wysoką to charakterystyczna cecha jej twórczości. W sowich pracach podejmuje również wątki życia codziennego, kobiety jako przedmiotu/podmiotu konsumpcji oraz przedstawia utopijną wizję modernizmu – „romansuje z awangardą”.