Jarosław Kozłowski

Ur. w 1945 roku w Śremie. Mieszka i pracuje w Poznaniu. Performer, twórca instalacji, malarz, rysownik. W latach 1963-69 studiował na Wydziale Malarstwa w Państwowej Wyższej Szkole Sztuk Plastycznych w Poznaniu (przekształconej w Akademię Sztuk Pięknych następnie w Uniwersytet Artystyczny w Poznaniu). Od 1967 roku jest pracownikiem tej uczelni, obecnie na stanowisku profesora; w latach 1981- 1987 pełnił funkcję rektora.  W latach 1972-1990 kierował założoną przez siebie Galerią Akumulatory 2 w Poznaniu. Między 1991 a 1993 rokiem pełnił funkcję kuratora programowego w Centrum Sztuki Współczesnej – Zamek Ujazdowski w Warszawie. Jest jednym z dwóch inicjatorów międzynarodowej wymiany artystów NET (1971), w którą włączyło się ponad 350 najwybitniejszych artystów z całego świata. W swojej sztuce, mającej źródło w konceptualizmie bada relacje pomiędzy językiem a rzeczywistością.  W swojej twórczości konsekwentnie traktuje sztukę jako obszar krytycznej i samokrytycznej analizy.

fot. Natalia Brandt, dzięki uprzejmości artysty