Grzegorz Kowalski

Ur. w 1942 roku w Warszawie. Mieszka i pracuje w Warszawie. Rzeźbiarz, performer, twórca instalacji, pedagog, teoretyk i krytyk sztuki. W latach 1959 – 1965 studiował rzeźbę na Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie pod kierunkiem prof. Jerzego Jarnuszkiewicza w Pracowni Rzeźby oraz prof. Oskara Hansena w Pracowni Brył i Płaszczyzn. W 1985 r. zaczął prowadzić Pracownię Rzeźby (przejętą po Jerzym Jarnuszkiewiczu), która został w 2001 roku przekształcona w Pracownię Przestrzeni Audiowizualnej. W latach 1987 – 1990 pełnił funkcję dziekana Wydziału Rzeźby, w 1991 roku otrzymał tytuł profesora. U źródeł powstania jego autorskiego programu Obszar Wspólny Obszar Własny stała w początkowej twórczości i działalności dydaktycznej teoria Formy Otwartej Oskara Hasena. OWOW to jednocześnie zadanie, które wykonują artyści studiujący w jego pracowni zwanej Kowalnią, którą ukończyło wielu uznanych dzisiaj artystów, m.in. Paweł Althamer, Katarzyna Górna, Katarzyna Kozyra, Jacek Markiewicz, Anna Molska, Anna Niesterowicz, Monika Zielińska, Artur Żmijewski.

fot. Tomas Rafa